lørdag 20. desember 2008

Debbie Harry


Men det skal sies, Debbie Harry er en utrolig kul dame. Så for å veie opp siste innlegg vil jeg her gjøre litt stas på henne med litt wikipedia informasjon. Fint bilde det øverste forresten.

Deborah Ann Harry, også kalt Debbie Harry, (født 1. juli 1945 i Miami) er en amerikansk rockesangerinne og skuespiller, som har vunnet Grammy Award og ble nominert til Golden Globe. Hun er mest kjent som vokalist i New Wave-bandet Blondie, men har også en solokarriere.

Harry ble rett etter fødselen adoptert og vokste opp i den lille byen Hawthorne i New Jersey. Før sangkarrieren startet flyttet hun til New York hvor hun arbeidet som sekretær på BBC Radios New York kontor i et år. Senere arbeidet hun som danser i Union City i New Jersey og som servitør på en Playboy-klubb («Playboy Bunny»). Musikkarrieren begynte i folkrock-gruppen Wind in the Willows som ga ut et album i 1968, deretter ble hun med i jentegruppen The Stilettos tidlig på 1970-tallet. Blant denne gruppens støttemusikere var hennes kommende kjæreste og gitarist i Blondie, Chris Stein. De dannet Blondie på midten av 1970-tallet og ga gruppen navn etter de seksuelt betonte tilropene Harry kunne oppleve å få fra passerende lastebiler. Blondie fikk etter hvert faste opptredener på anerkjente klubber og musikksteder i New York. Etter det første albumet kom i 1976 hadde de stor kommersiell suksess særlig fram til de første årene på 1980-tallet, først i Australia og i Europa, noe senere i USA.


Hele hennes framtoning, både hår, klær, pene ansikt og sikre diva-holdning og karismatiske opptreden gjorde henne raskt til et lett gjenkjennelig ikon for punk- og New Wave. Hun hadde en sterk, sikker og livlig sceneopptreden kombinert med kjølig eleganse og distansert seksuell utstråling uten aldri å være vulgær. Som en av pionerene i musikkvideo- revolusjonen ble hun ytterligere eksponert og videoen til sangen «Rapture» ble vist i løpet av MTVs 24-timers lansering. Hun er blitt sett på som en viktig trendsetter for kvinnelige vokalister og inspirasjonskilde som samtidige og senere vokalister som for eksempel Madonna og andre.I 1981 ga hun ut det første soloalbumet Koo Koo mens hun fortsatt arbeidet i Blondie. I 1999 ga et gjenforent Blondie ut albumet No Exit. Singelen fra dette albumet, «Maria» gikk til topps på de britiske hitlistene 7. februar 1999, noe som gjorde Harry til den eldste kvinnelige vokalisten (53 år og 227 dager) som har hatt nr. 1 plassering på de internasjonale hit-listene.

I 2006 ble hun tatt opp i Rockens æresgalleri og motedesigneren Marc Jacobs holdt introduksjonstalen for henne.



Ingen kommentarer: