mandag 6. april 2009

Troll i eske

I kveld var jeg på Cinemateket. Det var "troll i eske" forestilling som betyr at man ikke vet hva slags film som dukker opp før lyset går ned og filmen begynner. For meg var dette stor suksess og frister til gjentakelse snarest.

Filmen er spansk og heter Caòtica Ana (2007), regissør Julia Mèdem. Dette sier Oslokino (hvor den vises fra 01.05.09) om filmen:

18 år gamle Ana er en vakker og frilynt kunstner som lever i Ibiza. En dag dukker Justine opp, en kosmopolitisk kunstmesen, og hun inviterer Ana til å utforske sitt arbeid videre ved å flytte til Madrid. Her vil hun bo sammen med en gruppe unge kunstnere, som Justine beskytter.
I Madrid møter hun Said, en svært tiltrekkende ung beduin. Han blir Anas første store kjærlighet. Snart begynner hun å se visjoner av ting og begivenheter hun selv ikke har opplevd. Dette er begynnelsen på en reise som vil sende Ana til nye kontinenter og få henne til å avdekke, ved hjelp av hypnose, i sin underbevisthet minner fra livet til andre unge kvinner gjennom historien. Alle har møtt sin tragiske død 22 år gammel. Ana vil bli utfordret til å bryte den kjede av eldgammel vold som har bodd i hennes kaotiske sjel.

Filmen er også en kjærlig hyllest til filmskaperens kunstner søster, Ana Medem, som døde 22 år gammel i en bilulykke på vei til sin egen kunstutstilling. Hennes malerier er blitt tilpasset for bruk i filmen. Filmens opptatthet av kvinnens lidelser og dens portrett av evig bevissthet er både bitende og forførende.

Terningkast 5.

3 kommentarer:

Frøken Krusedull sa...

Jada, vi bør gjøre dette oftere. Likte det å ikke vite hvilken film vi skulle se. Litt usikker på på om vi hadde kommet til å valgt denne selv.. Men filmen var bra ja.

Chanette sa...

sÅ KULT. Virket som en litt spesiell å sær film.. En film jeg aldri hadde tenkt.. åh, denne skal jeg dra på.
Men sikkert bra!
Gøy å oppdage nye filmer på denne måten.

Ida sa...

Regissøren heter juliO. Det er en mann..

Bra film!